28 października, 2012

Ślimaki !!!!

„ŚLIMAKI” Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RODZYNKAMI

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera białego mielonego

100 g rodzynek

4 łyżki cukru

1 jajo



Przygotowanie:

Ser wymieszaj z połową cukru i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis na pyszne kokosanki mojej mamy

KOKOSANKI

Składniki:

250 g wiórków kokosowych

60 g masła

150 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 białka

Przygotowanie:

Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.