„ŚLIMAKI” Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z RODZYNKAMI
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera białego mielonego
100 g rodzynek
4 łyżki cukru
1 jajo
Przygotowanie:
Ser wymieszaj z połową cukru i z rodzynkami. Ciasto francuskie rozwiń, pokryj warstwą nadzienia. Ciasto z powrotem zwiń rulon, pokrój go w cienkie plasterki, układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajem, posyp resztą cukru i zapiekaj 18 minut w temperaturze 200 stopni.
28 października, 2012
Przepis na pyszne kokosanki mojej mamy
KOKOSANKI
Składniki:
250 g wiórków kokosowych
60 g masła
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka
Przygotowanie:
Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.
Składniki:
250 g wiórków kokosowych
60 g masła
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka
Przygotowanie:
Masło rozpuszczaj w średnim garnku na małym ogniu, dodaj 100 g cukru i poczekaj aż się rozpuści, wtedy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru, a po chwili mąkę. Ubite białka delikatnie wymieszaj z masą. Za pomocą łyżeczki nakładaj niewielkie porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw je do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)